keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Iho ja sen rakenne

Iho on ihmisen suurin elin. Se suojaa kehoa toimien esteenä, säätelee elintoimintoja ja eritystä, tuottaa ja erittää hikeä ja talia, korjaa vaurioita, vastaanottaa, aistii ja välittää tietoa. Ihoon kohdistuu erilaisia fysikaalisia ja kemiallisia rasitteita, kuten kylmyyttä, kuumuutta, kosteutta, mikrobeja, kolhuja, UV-säteilyä, naarmuja ja haavoja.
Iho on erialueilla eripaksuista ja se vaihtelee 1-4mm välillä. Iholla on karvoitusta, kynsiä, hikirauhasia ja talirauhasia. Ihossa on kolme kerrosta ja ne ovat : epidermis, dermis ja subkutis.

Epidermis eli orvaskesi on 0,05-0,2 mm paksu ihon päällimmäinen kerros. Epidermis uusiutuu jatkuvasti sen alimman kerroksen, tyvisolukerroksen, solujen noustua pintaan ja hilseiltyä pois noin 3-4 kertaa viikon aikana. Keratinisoituminen tapahtuu Epidermiksen neljässä kerroksessa, sillä sen solut ovat keratinosyyttejä.

Dermis eli verinahka on 0,5-2 mm paksua sidekudosta, joka koostuu kollageeneistä ja elastiinista. Kollageeni on hyvin venyvää proteiinia, joka toimii ihon rakenneaineena ja antaa iholle mekaanista tukea. Elastiini on myös ihon proteiini, joka antaa iholle joustavan ominaisuuden. Dermis sisältää paljon veri-ja imusuonia sekä hermoja, joidenka kautta iho saa ravintonsa.

Subkutis on ihonalainen rasvakudos, jonka paksuus riippuu ihmisen rasvakudoksen määrästä. Se liittää ihon pintakerrokset sen alla oleviin kudoksiin, lihaksiin, rustoihin ja luihin sekä toimii rasvan varastointipaikkana elimistön energia-aineenvaihdunnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti