keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Hius ja sen rakenne

Hius on muodostunut keratiinista, sarveistuneista, kuolleista soluista. Hiuksen elävä osa on ihon alla. Hiuksen rakenteen tuntemuksen avulla voidaan ymmärtää käsittelyjen vaikutukset hiuksen rakenteeseen. Hius koostuu kuolleista ja kovettuneista soluista eli keratiinista.
 Hiuskarva kasvaa ja muodostuu karvatupen suojaamana. Karvatuppi on 3-5mm pitkä kalvojen muodostama pussi. Karvatupen pohjaosaa sanotaan hiusnystyksi, sieltä hius syntyy jatkuvan solunjakautumisen seurauksena. Hiusnystyn yläosassa ovat melanosyytit, joista hiusten väri aine muodostuu. Hiusnystyn sisällä on hiussuonisto, joka kuljettaa verta soluille.

Hiuksen alkusolut muodostuvat hiusnystyn pinnalla hiusjuuressa. Hiusnysty tuottaa jatkuvasti uutta solukkoa, joka työntää jakaantuvaa solukkoa ylöspäin hiussipuliin. Solut litistyvät, menettävät tumansa ja muuttuvat pitkulaisiksi. Karva alkaa muodostua hiussipulissa. Tätä prosessia kutsutaan sarveistumiseksi eli keratinisoitumiseksi.
Hiuksen ihonpäälliset kerrokset ovat suomu- eli pintakerros ja kuitukerros sekä ydinkerros. Suomukerros koostuu levymäisistä, rosoreunaisista, hiusta kiertävistä, päällekäisistä keratiinikuiduista, jotka päällekkäin muodostavat hiuksen pinnan. Mitä paksumpi hius, sitä enemmän siinä on suomukerroksia. Suomukerros on läpikuultava ja sen pinta hylkii vettä ja likaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti